ICANN Nedir?

ICANN Kuruluşu Internet Corporation of Assigned Names and Number kelimelerinin baş harflerinden oluşan Türkçe anlamıyla İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu dur. Bu kurum kendi söyleyişiyle kar amacı olmayan internetin kararlılığını desteklemek için birlikte çalışan internet topluluklarıdır. Yani ICANN internetin kullanıcılara belirli kurallar dahilinde ulaşabilmesi için tüm Teknik, Politik ve İdari görevlerinde sorumlu bir kurumdur.

ICANN’ IN Görevi Nedir?

ICANN, İnternet kullanıcılarının geçerli adres bulabilmelerine yardımcı olmak üzere evrensel çözülebilirlikten emin olmak için DNS’in teknik ilkelerinin yönetiminin koordinasyonuyla ilgilenir. Bunu İnternet’teki işlemlerde yapılan teknik yönlendiricilerin dağıtımını ve Üst Düzey domainlerin (alan adı) (.com, .info v.s.) kullanılma yetkilerinin dağıtılmasını gözlemleyerek yapar.

İnternet içeriğinin kontrolü, mali işlemler, istenmeyen ticari e-postaları ve veri korumasıyla ilgili gerekçeler gibi İnternet kullanıcılarını etkileyen diğer sorunlar, ICANN’in teknik görevinin dışında kalmaktadır.

Alan adınızla ilgili şikayetleriniz olduğu zaman, www.icann.org web sitesindeki “Domain Name Despute Resolution” linkine tıklayarak kontrol edebilirsiniz. ICANN tüm dünyada domainlerle (alan adı) ile ilgili çalışmaları ilerleten, kar amacı olmayan bir kuruluştur.

Domain (Alan Adı) Sistemi nedir?

Domain (alan adı) Sistemi (DNS) kullanıcıların İnternet içinde yollarını bulmalarına yardım eder. İnternet üzerinde olan her bilgisayarın “IP adresi” ismi verilen bir adresi vardır. IP adreslerinin hatırlanmaları zor olduğu için, DNS bu adresler yerine oluşturulan bir harf dizisinin (“alan ismi”) kullanılmasını sağlar. Böylece “191.0.65.154” yazmak yerine “www.icann.org” yazabilirsiniz.

ICANN yardımıyla whois sorgusu da yapılabilmektedir. Whois sorgusu “https://whois.icann.org/en” adresinden yapılabilmektedir. Whois bilgileri ICANN serverında bulundurmaktadır. Whois bilgileri domain (alan adı) satmaya yetkili firmaların serverlarında tutulmaktadır.

ICANN nasıl çalışır?

ICANN’in yapısında hükümetler ve uluslararası anlaşmalarla yapılan organizasyonlar, şirketler, küresel İnternet’in yapılmasına ve korumasına yardımcı olma becerisine sahip kişilerle birlikte ortaklık içinde çalışır. İnternetin yenilikçiliği ve sürekli olarak gelişmesi kararlılığının ilerlemesinde zorluklar ortaya çıkarmaktadır. ICANN’in kullanıcıları çalışarak, direk ICANN’in teknik koordinasyon kuralları ile ilgili sorunlara yönelmektedirler. İleri teknoloji bünyesinde kendi başına düzenlemelerin yüksek seviyeye çıkarılması ile ilgili uygun olarak, ICANN belki de İnternet kullanıcılarının çeşitli isteklerinin bir arada çalışmasının en önde gelen örneğidir.