Domain (Alan Adı) Adresinin SEO Üzerindeki İnanılmaz Etkisi

İnternet girişimleri ve ya kişisel web siteleri, hatta blog içinde en önemli kriterlerden biri de domain (alan adı)’dır.

Domain (Alan Adı) Adresinizi Nasıl Seçmelisiniz?

Domain (alan adı) markanın kimliğini gösterir, yapılan web sitesinin ziyaretçi sayısını etkiler ve ziyaretçilere marka hakkında bilgi verir. Bu yüzden web siteniz için seçtiğiniz domain (alan adı) internetteki yerinizi büyük ölçüde etkiler. Dikkat çeken bir domain (alan adı) sizin internet ve teknoloji dünyasında önde gitmenizi sağlayabilir. Fakat bunun için bazı kriterler vardır.

İlk Olarak Anahtar Kelimenizi Seçin

Domain (alan adı) ismini belirlemeden önce, aradığınız domainle (alan adı) ilgili olan ve onu tanımlayacak anahtar kelimeler belirleyin. Anahtar kelimelerinizi seçtikten sonra bu kelimelere ekler getirerek istediğiniz domaine (alan adı) ulaşabilirsiniz.

Akılda Kalıcı Olması Önemlidir

Domaini (alan adı) birine ilk defa sözlü olarak söylediğinizde, o kişi internette arama yaptığında sitenizi hatırlayabilmeli. Domain (alan adı) belirlerken kısa ve konunuzla alakalı olmalıdır.

Diğer Uzantıları da Araştırın

Domain adresiniz “.com” uzantısı ile satın aldıysanız bu domain ismin diğer uzantılarını (org, info, net, biz vs.) da satın alıp “.com” uzantılı sitenize yönlendirebilirsiniz.

Domain süresi seo için etkisi çok büyüktür. Genellikle arama motorunda sıralamada, domain süresi uzun olanlar bulunmaktadır.

Domain uzantısı seo açısından önemlidir, .com, .net, .org gibi uzantılar uygulamada farklılık göstermezken, bir ülkeyi temsil eden domain uzantıları SEO açısından önemlidir. 

Domain uzunluğu seo çalışmalarında alan adının mümkün olduğunca kısa tutulması gereklidir. Çok uzun alan adları akılda kalıcı olmadığı için dezavantajlıdır.

Domain (Alan Adı) uzantısının, .net, info olması SEO yönünden web sitemi etkiler mi?

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, domain (alan adı) uzantısı TLD (Top Level Domain) sınıfından bir tanesi seçilmelidir. Yani domain (alan adı) uzantısı, .com, .net, .gov, .edu, .gov alan adlarından da bir tanesi seçilmelidir. Tabi ki domaini (alan adı) farklı uzantılardan seçebilirsiniz, fakat SEO optimizasyonu açısından web sitenizi için TLD sınıfından olması daha iyi olacaktır.

Seçilen Anahtar Kelime Domainde (Alan Adı) Geçmesi SEO Yönünden Önemli Midir?

Anahtar kelime veya kelimelerin domain (alan adı) içerisinde geçmesi sizi iyi yönde etkileyecektir. Web sitenize gelecek olan linkleri de göz önünde bulundurduğumuzda bu linklerdeki metinlerin (anchor text) domain (alan adı) olması da bu kelimelerdeki arama motorunda ki sıralamanızı iyi yönde etkileyecektir.

SEO Uyumlu Domainlerin (Alan Adı) Özellikleri

  • Belirlenen domain (alan adı) hatırlanabilir ve markayı öne çıkaran kelimelerden oluşturulmalıdır.
  • Domain (alan adı) uzantısı TLD uzantılardan bir tanesi olmalıdır, genellikle .com tercih edilir.
  • Domain (alan adı) içerisinde anahtar kelime olmalıdır.
  • Domain (alan adı) içerisinde Türkçe karakterler kullanılmamalıdır.
  • On beş karakter ve iki kelime olmaması tercih edilir.