Jenerik Domain (Alan Adı) Nedir?

Jenerik yalın halde olan, çekim eki almayan bütün kelimeler ya da yapım eki almış başka bir anlam kazanmış tek kelimeler jeneriktir. Kural olarak çekim eki alan kelimeler jenerik değildir.

Bir domaine “jenerik domain” dememiz için o domainin daha “iyi” ve ya “kötü” olduğu anlamına gelmez. Burada domainin anlamlı bir kelimeden oluşup oluşmadığı kastediliyor.

Bir domainin jenerik olabilmesi için;

  • Domain (alan adı) isminin, yani uzantıdan önce gelen kısmının, tek bir kelimeden oluşması gerekiyor.
  • Jenerik olarak seçilen bu kelime anlamlı olmalıdır.
  • Domainin uzantısına dikkat etmeden sadece ismine göz atılır.
  • Bazı ayrıcalıklı kelimeler de Türkçeye kısaltma olarak geçirildiğinden dolayı jenerik kabul edilebilir. Mesela email.com veya e-mail.com jeneriktir. Hatta ticaret.com veya e-ticaret.com da jenerik kabul edilebilir.

Jenerik Domain Bulma

Jenerik Domainler (alan adı) bir sürü özelliğinin olması onları uzantıları fark etmeden oldukça değerli kılıyor. Buna rağmen her jenerik domain (alan adı) sektörü olmadığından yüksek fiyatlı satılmayabilir ve ilgi görmeyebilir. Ya da bazı jenerik domainlerin (alan adı) sadece çok kullanılan, .com, .net ve .org gibi uzantıları değerliyken diğerleri değersiz olabilir.

Jenerik Domain bulmak için sıkı bir sözlük takipçisi olmanız gereklidir. Sözlükteki tüm jenerik olan domainleri (alan adı) bulup, bunların boş olanlarını görmeniz ve alan adına göre ilerleyerek, bu domainin (alan adı) değer görüp görmeyeceğini hesaplamanız gerekir.

Jenerik domain (alan adı) bulmak sabır işi olduğu gibi, sözlük araştırmayı sevdiğiniz gibi iyi bir takipçi de olmanız gerekmektedir. Düzenli şekilde düşen, düşmesi yakın domainleri (alan adı) almanız ve aklınızdaki domainin (alan adı) istediğiniz değerde olup olmadığını araştırmanız gerekmektedir. Jenerik domainler (alan adı) genelde tescil firmaları tarafından alınmamakla birlikte, bu işin ticaretini yapanlar arasında alım – satım gerçekleştirilmektedir. Yani yüksek bir rakam karşılığında aldığınız ve maddi değerini daha yüksek gördüğünüz bir jenerik domaini (alan adı) aldığınız fiyattan satamama ihtimaliniz bulunmaktadır. Jenerik domainlerin (alan adı) tescil işlemlerini sektörde güvenli olan firmalar tarafından gerçekleştirmeniz tavsiye edilir.