Web Terimleri: URL Alan Adı Web Sitesi Arasındaki Fark

Web terimleri okunurken ve yazılarken farklı olduğu gibi kullanımda da farklı özellikler taşır. web sitesi kurumsal, özel, ticari gibi amaçlarla açılan ve internet üzerinden tüm dünyayla iletişimi sağlayan sayfalardır. Yalnızca size aittir ve kullanılan simge ve alan adları ile bu tescillenmiş olur.

Domain Adı;

Domain Türkçede Alan adı olarak ifade edilmektedir. Ancak günümüzde genel olarak tüm dünyada domain olarak yazılıp bu şekilde ifade edilmektedir. Domain adı tamamı ile sizin adınıza tescil edilir. Bir firma, özel veya resmi kurum, ticari kurum kısacası web sitenizi açma amacınız neyse alan adınızı da ona göre ve tamamı ile size özel tescil ettirebilirsiniz. Domain tescili 1-10 yıl arasında kayıt yaptırılabilir. Kısacası domain tamamı ile sizin web site adınız olarak ifade edilmektedir.

URL;

İngilizce açılımı “Uniform Resource Locator” olan kelimenin Türkçe karşılığı ise standart kaynak bulucu demektir. Yani internet adresinizin ismi olarak geçen bu kısaltma ile online adres bulma işlemini gerçekleştiririz. URL olarak gözüken metinler aslında sayısal metinlerdir. Fakat URL sayısal ifadeleri metin haline dönüştürür. Bu sayede milyonlarca internet adres arasından istediğiniz siteyi tam ve doğru olarak buluruz. Tam ve doğru olarak buluruz. İnternet tarayıcısının en üst satırında yer alan kısma girilen URL adresleri siteler için özel olarak tahsis edilmiştir. Aynı adresten bir başka olma olasılığı yoktur. Yıllık olarak alınan bu adresler her yıl yenilenmelidir. Aksi takdirde site adresi başkası tarafından satın alınabilir.

Web Site;

İnternettin tüm dünyayı sarması ile birlikte web siteleri de hızlı bir gelişim göstererek online dünyanın vazgeçilmezleri olmuştur. Web siteleri belli yazılım kodları kullanılarak hazırlanan, ekrana kullanıcının anlayacağı bir görüntü olarak sunulan bilgisayar yazılımlarıdır. Bu sitelerin birçok değişik kullanım alanları ve modelleri vardır. Eğlence, oyun, alışveriş, bilgi gibi amaçlar için yapılan sitelerde güvenlik en üst seviyede olmalıdır. Aksi takdirde hiç istenmeyen olaylarla karşı karşıya kalma ihtimali vardır. Ülkemizde şirketlerin web sitesi kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Bu nedenle her iş kolu ile ilgili bir site bulmak mümkündür. Siteler kullanım yerlerinin durumuna göre zevkinize uygun hazır şablonlar kullanılarak veya özel tasarımlar şeklinde yapılabilir.

Domain Kaydı;

İnternet ortamında her sitenin bir adı bulunmaktadır. Bu isimler ile siteler aranır veya kullanılır. Bu site isimlerinin online ortamda adı “domain” olarak geçer. Bir şahıs veya şirket sitesi için bir isim alacaksa öncelikle domain sorgulama yapmalı ve uygunsa domain kaydı yaptırmalıdır. Bu sayede site isminiz kayıt altına alınmış olacaktır. Domain kaydını internet üzerinden isim satan firmalara rahatlıkla yaptırabilirsiniz. İsim hakkı almak internet üzerinde çok önemli bir işlemdir. Aynı şirketinizin adını resmi olarak tescillemek gibi internette de domain kaydı yapılmalıdır. Kayıt altına alınan isim artık bir yıl boyunca size aittir. Ancak isim bir defa alındıktan sonra değiştirme imkanı yoktur. İstenirse yeni bir isim almak gerekmektedir.

DNS;

İnternet ortamında yol bulmak için kullanılan ve adres satırına yazılan isimlerin sayısal değerlerini metne çeviren yapı DNS adı ile bilinir. Her bilgisayar bir İP adına sahiptir. Bu sayısal İP adresleri kullanıcıya DNS sayesinde metin olarak yansır. Bu sayede kullanıcı, sayılarla uğraşmak yerine sadece metinler ile işlemini gerçekleştirir. Her adres satırına yazılan aslında bir DNS adresidir. DNS sunucuları birçok bilgisayarın ip adreslerini kayıtlarında tutarak internet üzerindeki iletişimi sağlarlar.